Tuesday, 16 August 2011

Tahukah Anda???

Assalamualaikum W.B.T.


Tahukah kawan-kawan khair yang kita sekarang berada pada hari ke-17 Ramadhan??? woha, dalam lembaran ini (macam surat pulak) khair nak berkongsi sedikit ilmu berkaitan peristiwa yang berlaku di zaman Rasulullah S.A.W.  (17 Ramadhan). Peristiwa tersebut ialah PERANG BADAR. Tahukah kawan-kawan apa itu Perang Badar??? Meh sini khair beritahu...


Perang Badar (Arab: غزوة بدر‎), berlaku pada 17 Mac 624 M (17 RAMADHAN 2 H dalam takwim islam) di Hijaz dari barat Semenanjung Arab (Arab Saudi masa-kini), merupakan pertempuran penting dalam zaman awal Islam dan merupakan pemusingan dalam perjuangan Nabi Muhammad S.A.W. dengan pihak lawannya di kalangan Quraisy di Makkah. Pertempuran ini telah diteruskan dalam sejarah islam sebagai kemenangan muktamad disebabkan campur tangan ketuhanan atau kepintaran Nabi Muhammad S.A.W. Walaupun ia salah satu dari sedikit pertempuran yang disebut khusus dalam kitab suci Islam, Al-Quran, hampir kesemua pengetahuan kontemporari dari perang di Badar berasal dari keterangan tradisional Islam, kedua-dua hadis dan biografi Nabi Muhammad S.A.W. ditulis berdekad selepas pertempuran tersebut.


Sebelum pertempuran tersebut, telah berlaku beberapa pertempuran kecil Muslim dan Makkah pada lewat 623 dan awal 624, laksana ghazawat Muslim telah menjadi lebih kerap. Badar, bagaimanapun merupakan penglibatan skala-besar PERTAMA antara dua pihak. Bermara kepada posisi bertahan, sahabat Nabi Muhammad s.a.w. yang berdisiplin dengan baik berjaya memecahkan barisan puak Makkah, membunuh beberapa ketua Quraisy termasuklah antagonis utama Nabi Muhammad s.a.w., 'Amar ibn Hisyam. Untuk Muslim awal, pertempuran ini amat penting kerana ia merupakan tanda pertama bahawa mereka mungkin akhirnya mengalahkan musuh mereka di Makkah. Makkah pada masa itu merupakan salah satu dari kota Jahiliyah yang paling kaya dan paling berkuasa di Semenanjung Arab, yang menghantar sepasukan tentera tiga kali lebih besar dari pihak Muslimin. Kemenangan Muslim juga mengisyaratkan suku lain bahawa kuasa baru telah bangkit di Semenanjung Arab dan menguatkan kuasa Nabi Muhammad s.a.w. sebagai ketua dari yang kerapkali dengan komuniti mudah berpecah di Madinah. Suku Arab tempatan mula memeluk Islam dan berpakat diri mereka dengan Muslim dari Madinah; demikian, perkembangan Islam bermula.


Hah kawan-kawan!!!
Inilah serba sedikit sejarah Perang Badar. Bagi khair, walaupun kita tidak dapat berjuang bersama Rasulullah dan para sahabat, kita tetap melalui 1 peperangan iaitu PEPERANGAN MENENTANG HAWA NAFSU di bulan mulia ini. Ini juga merupakan 'peperangan besar' bagi kita. Oleh itu, marilah bersama-sama kita memantapkan diri kita dengan melakukan ibadah wajib dan berterusan melakukan ibadah sunnah. InsyaAllah, kita juga akan berjaya sepertimana junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. AMALKAN SUNNAH KERANA DI DALAM SUNNAH ADA KEJAYAAN. ^_^
Semoga Kita Mendapat Manfaat Setelah Membacanya

2 70 Komentar:

ezzu said...

info yg bgus...hehehe..nice..!!

kH@!R ^_^ said...

time ksih...
skdr brkongsi ilmu je...^_^

Post a Comment

Assalamualaikum. Sila tinggalkan komen anda di sini. Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sifat-Sifat Orang Mukmin

[23:1] Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman,

[23:2] (yaitu) orang-orang yang khusyu’ dalam sembahyangnya,

[23:3] dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna,

[23:4] dan orang-orang yang menunaikan zakat,

[23:5] dan orang-orang yang menjaga kemaluannya,

[23:6] kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela.

[23:7] Barangsiapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.

[23:8] Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya.

[23:9] dan orang-orang yang memelihara sembahyangnya.

[23:10] Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi,

[23:11] (ya’ni) yang akan mewarisi syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya.

Followers

 
COPYRIGHT © 2011 - 2012 ALL RIGHT RESERVED KHAIRULAMIRIN KHABIR